Ο... "μπιφτεκάς" και η "αδωνοποίηση" του πολιτικού λόγου

κωνσταντινέας- γεωργιάδης

Τζανάκης ΜιχάληςΤου Μιχάλη Τζανάκη

Κάπου στη νοτιοανατολική Ασία οι κοκορομαχίες αποτελούν προσφιλές θέαμα που όχι μόνο εξιτάρει το κοινό, αλλά ταυτόχρονα την ώρα που τα πετεινάρια αλληλομαδιούνται οι τζογαδόροι δίνουν και παίρνουν τα ρέστα τους!!!

Εδώ μπορεί να μην έχουμε «κοκόρια», αλλά έχουμε άλλου είδους πετεινά, όπως πχ. τον Άδωνη και κάποιους άλλους πρόθυμους να εμπλακούν «κοκορομάχους». Ετεροχρονισμένα είδα σε βίντεο την εν Ελλάδι «κοκορομαχία» του … Αντιπροέδρου της ΝΔ (!!!) με κυβερνητικό βουλευτή που επιμόνως τον αποκαλούσε … «μπιφτεκά», δίχως οι τηλεθεατές να μπορούν να παρακολουθήσουν την αργκό ένθεν κακείθεν.

Την ίδια ώρα που τα «κοκόρια» μαδούσαν το ένα το άλλο ο συντονιστής-δημοσιογράφος σφύριζε κλέφτικα εν είδει διαιτητή με έκδηλη την ικανοποίησή του ότι τα «πονταρίσματα» στην εκπομπή του εκείνη την ώρα χτυπούσαν κόκκινο.

Σε κάθε περίπτωση μπορεί να μη γίναμε σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο … «Δανία του Νότου», όπως μας υποσχόταν ο Γ.Α.Παπανδρέου, αλλά είμαστε πολύ κοντά στο να γίνουμε Φιλιππίνες της Ευρώπης, ειδικά όσο «Αδωνοποιείται» ο πολιτικός λόγος και διανθίζεται με μετεμφυλιακή αισθητική, αλλά και όσο βρίσκονται και πολιτικοί αντίπαλοι που μπαίνουν στη λογική της λεκτικής «άμιλλας» σε επίπεδο κοκορολεξιμαχίας.

Αν κάποιος ρίξει μια ματιά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και διαβάσει σχόλια σε αναρτήσεις πολιτικού περιεχομένου θα ανησυχήσει βαθύτατα από το επίπεδο αντιπαράθεσης, ενώ όσο ο έντυπος τύπος ανατροφοδοτεί με αμφιβόλου ποιότητας «προσφορές» το εμφυλιοπολεμικό κλίμα, οι Αδώνειες πρακτικές θα κλωνοποιούνται και θα οδηγηθούμε εκεί ακριβώς που θέλουν να μας σπρώξουν, δηλαδή σε στείρες και γραφικές αντιπαραθέσεις και όχι στην ουσία της πολιτικής.