626All Day

Ελέγχονται 5 υπάλληλοι για τη μαύρη τρύπα άνω του 1 εκατ. € στην Εφορία Ηρακλείου- Ο περίεργος θάνατος του "πρωταγωνιστή"- Το έλλειμμα στο Ρέθυμνο

εφορια

Ευρύτερες διαστάσεις φαίνεται να έχει η υπόθεση με τη μαύρη τρύπα άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ στην ΔΟΥ Ηρακλείου. Η μέχρι στιγμής έρευνα, σύμφωνα με πληροφορίες του Candianews, φαίνεται να αποκαλύπτει την εμπλοκή τουλάχιστον 5 προσώπων στη σκοτεινή αυτή υπόθεση: εκτός του δικαστικού υπαλλήλου και φερόμενου ως πρωταγωνιστή, που πνίγηκε μόλις αποκαλύφθηκε η υπόθεση, υπάρχουν στοιχεία για συμμετοχή άλλων 4 προσώπων, δυο δικαστικών υπαλλήλων και δυο εφοριακών!

Δείτε: Μαύρη τρύπα ίσως και άνω του 1 εκατ. €, στη ΔΟΥ Ηρακλείου, οι ευθύνες κι ένας μυστηριώδης θάνατος!

Ο άνθρωπος που κατά την έρευνα είναι στο επίκεντρο της υπόθεσης έχασε τη ζωή του από πνιγμό, πριν από μερικές εβδομάδες. Η συγκυρία, δηλαδή το γεγονός ότι ο θάνατός του σημειώθηκε λίγες ώρες μετά την κλήση του από υπάλληλο της Εφορίας για εξηγήσεις, αλλά και το ότι ενώ εκείνος ήταν δεινός και χειμερινός κολυμβητής και πνίγηκε σε μια μέρα που οι καιρικές συνθήκες ήταν περίπου ιδανικές, οδηγούν σε πολλές σκέψεις...

Η έρευνα γίνεται από τον ίδιο τον επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γιώργο Πιτσιλή, με την άμεση εποπτεία κυβερνητικού στελέχους. Και οι δυο τους ήλθαν τις προηγούμενες ημέρες στο Ηράκλειο και πραγματοποίησαν αιφνιδιαστικό έλεγχο στη ΔΟΥ, επιβεβαιώνοντας όλα όσα εντοπιστεί μέχρι στιγμής.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά το δημοσίευμα του Candianews ενημερώθηκε το Μαξίμου που ζήτησε να έχει συνεχή πληροφόρηση για την υπόθεση, ενώ φαίνεται ότι δρομολογείται και η διαδικασία ώστε να υπάρξουν αλλαγές στην Εφορία του Ηρακλείου.

Όπως είχε γράψει το Candianews, η υπόθεση σχετίζεται με το γεγονός ότι έχουν χαθεί ποσά που πιθανώς υπερβαίνουν το 1 εκατομμύριο ευρώ. Πρόκειται για τις εισπράξεις που θα έπρεπε να έχει το ελληνικό δημόσιο από τη μετατροπή σε χρηματικά πρόστιμα καταδικαστικών ποινών που επιβάλλουν τα δικαστήρια στο Ηράκλειο. Ο δικαστικός υπάλληλος που εδώ και χρόνια είχε την ευθύνη να εισπράττει, με μπλοκάκια της Εφορίας, τα πρόστιμα, φέρεται να μην απέδιδε κανονικά τα χρήματα.

Τα ποσά αυτά θα έπρεπε να αποδίδονται στην εφορία, η οποία θεωρητικά θα έπρεπε να έχει καθημερινό ή συνεχή έλεγχο και, οπωσδήποτε, πριν παραχωρεί τα μπλοκ εισπράξεων για λογαριασμό του δημοσίου ταμείου, να παραλαμβάνει τα χρήματα του προηγούμενου μπλοκ.

Αυτό όμως συνέβαινε για μήνες ή ίσως και χρόνια με συνέπεια αυτή τη στιγμή να υπάρχει ένα τεράστιο ποσό, άγνωστο για την ώρα, στον "αέρα", με τον βασικό πρωταγωνιστή της υπόθεσης να μην είναι πλέον στη ζωή, και τη διεύθυνση της ΔΟΥ να είναι εκτεθειμένη για πλημμελείς ελέγχους σε σχέση με το χρήμα του δημοσίου!

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η τακτική του να παραλαμβάνει μπλοκ εισπράξεων ο αποθανών υπάλληλος των δικαστηρίων, χωρίς να αποδίδει τα εισπραχθέντα, ακολουθείτο τα τελευταία χρόνια. Μέχρι στιγμής φαίνεται να αναζητούνται οι εισπράξεις για περισσότερα από 20 μπλοκ των 50 φύλλων, δηλαδή περισσότερα από 1.000 φύλλα αποδείξεων. Αν κανείς συνυπολογίσει ότι τα ποσά για τη μετατροπή κάθε δικαστικής καταδίκης δεν αφορούσαν σε μερικές δεκάδες ευρώ αλλά πολύ συχνά ακόμα και μερικές χιλιάδες, μπορεί να φτάσει στο συμπέρασμα ότι δεν αποκλείεται να αναφερόμαστε σε μια "μαύρη τρύπα" που ξεπερνά ακόμα και το ένα εκατομμύριο ευρώ!

"Μαύρη τρύπα" στη ΔΟΥ Ρεθύμνου

Ανάλογο πρόβλημα "μαύρης τρύπας" υπάρχει και στη ΔΟΥ Ρεθύμνου. Όπως έχει παρουσιάσει το Candianews, το έλλειμμα αφορά στη διαχείριση του Γραφείου Παρακαταθηκών της ΔΟΥ Ρεθύμνου και ήδη έχει συνταχθεί πόρισμα σε βάρος της διαχειρίστριας, το οποίο έχει σταλεί στην εισαγγελία.

 

Δείτε: Περίεργη υπόθεση σε εφορία της Κρήτης: Ο έλεγχος βρήκε έλλειμμα- Στην εισαγγελία το πόρισμα