"Αλλαγή κι απάνω τούρλα"*

pasok sose- πασοκ σωσε

Μετά την πολυπρόσωπη αναμέτρηση που έδειξε... ΠΑΣΟΚ, τα συστημικά ΜΜΕ είδαν αντιπολιτευτική ψήφο στη διαδικασία ανάδειξης του αρχηγού του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς. Τα «Νέα» σήμερα στο πρωτοσέλιδό τους πήραν τη γραμμή και την τράβηξαν από τα μαλλιά, κάνοντας λόγο για πανικό του Μαξίμου από τη «νέα Αλλαγή».

Αφού το πολιτικό και ιδεολογικό στίγμα της λεγόμενης Κεντροαριστεράς παραμένει πιο θολό κι από το σκηνικό της κακοκαιρίας, χαμένο στη μετάφραση του νεοφιλελευθερισμού, το μόνο που απέμεινε για να αποτιμηθεί θετικά η διαδικασία εκλογής είναι η προσπάθεια να εμφανιστεί ως πράξη αντιπολιτευτική, καταλυτική για το πολιτικό σκηνικό...

Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε...

Η προσέλευση των 210.000 πολιτών -των Παναγιώτη Ψωμιάδη και Στέφανου Μάνου συμπεριλαμβανομέων- αποτιμάται ως πολιτικός σεισμός. Δεν λαμβάνεται φυσικά υπ' όψιν ότι στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση τον Σεπτέμβριο του 2015, τα δύο κόμματα, ΔΗ.ΣΥ. (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) και Ποτάμι, συγκέντρωσαν αθροιστικά περίπου 564.000 ψήφους. Αποσιωπώνται επίσης οι γραφικές περιπτώσεις υποψηφίων που ευτέλισαν τη διαδικασία. Για παράδειγμα ο κ. Τζιώτης δεν βρήκε περισσότερους από 400 ανθρώπους να τον ψηφίσουν την Κυριακή, αν και είχε παρουσιάσει στην επιτροπή Αλιβιζάτου 1.240 υπογραφές.

Αποσιωπάται επίσης η ιστορία των εσωκομματικών αναμετρήσεων του ΠΑΣΟΚ.

Αξίζει να θυμηθούμε ότι τον Φεβρουάριο του 2004 ο Γιώργος Παπανδρέου εξελέγη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σε ψηφοφορία στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 1.000.000 πολίτες. Συνολικά, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία που είχαν ανακοινωθεί από το ΠΑΣΟΚ, συμμετείχαν 1.020.145 ψηφοφόροι. Υπέρ του Γ. Παπανδρέου ψήφισαν 1.017.085 πολίτες, ενώ  3.060 ψηφοδέλτια ήταν λευκά και άκυρα.

Για την επανεκλογή Παπανδρέου (με αντίπαλο τον Ευ. Βενιζέλοτο) το 2004 ψήφισαν 738.078  πολίτες.

Ακόμα και το 2012, όταν εξελέγη ο Ευ. Βενιζέλος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, συμμετείχαν 236.151 ψηφοφόροι.

Και το πιο γελοίο όλων...

Το πιο γελοίο πολιτικό συμπέρασμα που εξάγεται από τη «δυναμική» της Κεντροαριστεράς είναι το ότι προκάλεσε τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για το κοινωνικό μέρισμα. Εξαγγελίες που αναμένονταν, που κυβερνητικά στελέχη μιλούσαν καιρό τώρα γι' αυτές. Έλα, όμως,  που ήταν πιο βολικό στην αντιπολιτευτική αφήγηση των ΜΜΕ τις προηγούμενες μέρες να λένε ότι μόνο η ΝΔ και ο Κυρ. Μητσοτάκης έχουν προτάσεις για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος...

* «Αλλαγή κι απάνω τούρλα», παράσταση του Ελεύθερου Θεάτρου το 1982

 

Μ.Λ.- left.gr