Σεβασμός, αναγνώριση, στήριξη προς την Ελλάδα: Ο απολογισμός της κυβέρνησης από τη συνάντηση στον Λευκό Οίκο

τσιπρας- τραμπ

Σεβασμός, αναγνώριση, στήριξη, εκ μέρους των ΗΠΑ προς την Ελλάδα, είναι τα τρία στοιχεία που διαμόρφωσαν το κλίμα στην συζήτηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ - στοιχεία που αποτυπώθηκαν, τόσο στη συνάντηση, όσο και στις κοινές δηλώσεις που ακολούθησαν.

Στον απόηχο της συνάντησης, σε ενημέρωση που έγινε στο Blair House όπου διαμένει ο Έλληνας πρωθυπουργός και η ελληνική κυβερνητική αποστολή, κυβερνητικές πηγές σημειώνουν το «σαφές μήνυμα» από την επίσκεψη στον Λευκό Οίκο: «Πρώτον, ο σεβασμός από την πλευρά των ΗΠΑ στις θυσίες και τη μεγάλη προσπάθεια που έχει κάνει η Ελλάδα για την ανάκαμψη. Δεύτερον, η αναγνώριση του κρίσιμου γεωστρατηγικού ρόλου της Ελλάδας στην περιοχή, ως ενός πόλου σταθερότητας και ενός σταθερού συμμάχου των ΗΠΑ σε μια εξαιρετικά κρίσιμη διεθνώς περιοχή. Τρίτον, το στοιχείο της στήριξης, της έμπρακτης στήριξης προς την Ελλάδα, κυρίως στο κομμάτι της οικονομίας». Η στήριξη αυτή, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, έχει δύο βασικές πτυχές: τη συνέχιση της σταθερής θέσης της αμερικανικής πλευράς - που εκφράζεται και από το ΔΝΤ - στο ζήτημα του χρέους, και επίσης στήριξη σε επίπεδο επενδύσεων και εισροής αμερικανικών κεφαλαίων στην ελληνική οικονομία «σε αυτήν την περίοδο που βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης και την έχει πολύ ανάγκη».

 5 people, people sitting, table and indoor

Στις τοποθετήσεις του, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε τα θετικά στοιχεία για την ελληνική οικονομία στο επίπεδο του ρυθμού ανάπτυξης - που αναμένεται να διαμορφωθεί κοντά στο 2% το 2017 - στο κομμάτι των άμεσων ξένων επενδύσεων όπου το 2016 καταγράφηκε ρεκόρ δεκαετίας, ενώ το 2017 αναμένεται να είναι ακόμα καλύτερη η εικόνα. Αναφέρθηκε στην επιστροφή της χώρας στις αγορές κεφαλαίου, όπου επίσης οι ΗΠΑ μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στην απρόσκοπτη και σταθερή πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές που είναι στόχος για μετά τον Αύγουστο του 2018, οπότε η Ελλάδα θα είναι εκτός προγραμμάτων και δεν θα πρέπει να δανείζεται από τον επίσημο τομέα.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα του γεωστρατηγικού ρόλου, το πώς η Ελλάδα συγκροτεί έναν ισχυρό πόλο σταθερότητας που, όπως τόνισε, μπορεί να γίνει μονάχα ισχυρότερος στον βαθμό που ικανοποιούνται οι θέσεις της χώρας και γίνονται σεβαστά τα κυριαρχικά της δικαιώματα, και τονίζοντας ότι αυτή είναι μια θέση που την παραθέτει και στην αμερικανική πλευρά, ώστε να γίνει γνωστό ότι δεν μπορεί να γίνεται ανεκτή μια παραβατική συμπεριφορά και στο Αιγαίο. Επιπλέον, αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, επαναλαμβάνοντας και προς τον Πρόεδρο Τραμπ τη σταθερή προσήλωση της ελληνικής πλευράς σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση για το Κυπριακό, στο πλαίσιο της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτους-μέλους της ΕΕ και στα πλαίσια των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

 1 person, suit and outdoor