Τραμπ: Στήριξη στην Ελλάδα για μια αξιόπιστη ανακούφιση από το χρέος

τραμπ- τσιπρας

Οι δηλώσεις Τραμπ- Τσίπρα

Τραμπ: Στηρίζουμε την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

«Εξαιρετικά καρποφόρα και εποικοδομητική συζήτηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Ευχαριστούμε τους Έλληνες για την φιλοξενία στην Βάση της Σούδας και να προσθέσω ότι η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες του ΝΑΤΟ που δίνουν 2% του ΑΕΠ τους για αμυντικές δαπάνες», είπε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ στην διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα στην Ουάσινγκτον.

«Με μεγάλη τιμή υποδέχθηκα τον κύριο Τσίπρα. Είναι ένας ιδιαίτερος άνθρωπος. Η Ελλάδα είναι το λίκνο του δυτικού πολιτισμού, της Δημοκρατίας, της ελευθερίας και τόσων άλλων. Οι ΗΠΑ θαυμάζουν την Ελλάδα με δέος. Η φιλία με τους Έλληνες είναι ενδεικτική.

Στην αυγή του ελληνικού κράτους δεν υπήρχε κανένας που να μη συμπαθούσε το ελληνικό κράτος; πέραν των Αμερικανών.

Ελπίζω η Ελλάδα να πετύχει σύντομα ρεκόρ όπως αυτό στο Αμερικανικό χρηματιστήριο που σημείωσε επίπεδο-ρεκόρ σήμερα είπε κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ

Στηρίζουμε την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είπε ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Με τον κύριο πρωθυπουργό κάναμε μια πολύ καρποφόρα συζήτηση για θέματα άμυνας, ενέργειας κι εμπορίου. Θέλω να τους ευχαριστήσω που φιλοξενούν τις αμερικανικές δυνάμεις στην Σούδα. Επίσης έχω ενημερωθεί ότι υπάρχει μια συμφωνία για αναβάθμιση των F-16. Συμφωνία που θα ενισχύσει θέσεις εργασίας. Οι Αμερικανοί στέκονται δίπλα στους Έλληνες καθώς ανακάμπτουν οικονομικά. Τον συμβούλευσα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις. Η Ελλάδα παρέχει πολλές ευκαιρίες ανάπτυξης και επενδύσεων. Να συγχαρώ την Ελλάδα για την προσπάθεια επανάκαμψης.

Είμαι πολύ περήφανος που οι ΗΠΑ θα είναι η τιμώμενη χώρα στην ΔΕΘ, του χρόνου. Κύριε πρωθυπουργέ σας ευχαριστώ για την παρουσία σας εδώ, για την συνεργασίας σας. Απόλαυσα την συζήτησή μας. Θα οικοδομήσουμε στις κοινές μας αξίες για ένα μέλλον ευημερίας. Σας ευχαριστώ πολύ κύριε πρωθυπουργέ».


Τσίπρας: Στο καλύτερο επίπεδο οι σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ

Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται σήμερα ίσως στο καλύτερο επίπεδο μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και η στρατηγική μας συνεργασία βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό και τροφοδοτείται από τη στήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες για έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

"Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον πρόεδρο των ΗΠΑ για τη φιλοξενία. Η φιλία είναι ισχυρή και βασίζεται στις κοινές αξίας μας. Οι ιδρυτές των ΗΠΑ εμπνεύστηκαν από την αρχαία Ελλάδα και η ελληνική επανάσταση εμπνεύστηκε από τους Αμερικανούς για την ανεξαρτησία. Όπως τονίσαμε, οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις ίσως να βρίσκονται σήμερα στο καλύτερο επίπεδο από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο κατά του φασισμού. Υπάρχουν πολλοί λόγοι γι' αυτό. Η στρατηγική μας βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό και τροφοδοτείται από την βοήθεια των ΗΠΑ στην οικονομική κρίση. Θα ήθελα να σταθώ εδώ" είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Η Ελλάδα σήμερα εκπληρώνει 3 βασικούς στόχους με σημασία σε διεθνές επίπεδο:

Πρώτον εξέρχεται δυναμικά από την κρίση σημειώνοντας σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Αυξάνει τις εξαγωγές της. Αφήνοντας πίσω όχι μόνο την κρίση αλλά και το μοντέλο που μας οδήγησε στην κρίση.

Δεύτερον, η Ελλάδα καθίσταται ο πιο σημαντικός πυλώνας ασφάλειας και συνεργασίας, σε μια από τις πιο ασταθείς περιοχές της Ευρώπης.

Τρίτον, η Ελλάδα όντας ήδη ισχυρή δύναμη σε ναυτιλία και τουρισμό, καθίσταται σημαντικός κόμβος σταθερότητας. Την ολοκλήρωση του αγωγού ATP και Eastymed.

Προσβλέπουμε σε επενδύσεις από τις ΗΠΑ για να βγούμε από την κρίση. Το γεγονός πως οι ΗΠΑ θα είναι τιμώμενη χώρα στην ΔΕΘ του 2018 θα παίξει κομβικό ρόλο. Προσβλέπουμε στην δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, προς όφελος του κυπριακού λαού χωρίς εγγυητές και τουρκικά στρατεύματα. Η επικίνδυνη αεροναυτική δραστηριότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο πρέπει να τερματιστεί. Υπονομεύει τις σχέσεις δύο ΝΑΤΟϊκών συμμάχων σε μια ευαίσθητη περιοχή. Η Ελλάδα είναι ανοιχτή στον διάλογο αλλά θα προστατεύει τα δικαιώματά της.

Θέλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο Τραμπ για τις εξαιρετικές συνομιλίες που θα βοηθήσουν στην συνέχεια. Ευχαριστώ θερμά».