Το βρόμικο χρήμα στην Κρήτη...

μπόχα

Η συζήτηση, μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, Σωκράτη Φάμελου, και δημάρχου του νομού Ηρακλείου έγινε στο πλαίσιο του περιφερειακού συνεδρίου Κρήτης. Ο δήμαρχος - από το χώρο του ΠΑΣΟΚ- διαμαρτυρόταν γιατί η κυβέρνηση καταργεί τους μεμονωμένους Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, τους γνωστούς ΦΟΔΣΑ, οι οποίοι (και στην Κρήτη) διαχειρίζονται απίστευτα κονδύλια, δίνουν έργα, μοιράζουν χρήμα, αλλά το αποτέλεσμα είναι απειροελάχιστο. Και είναι γνωστό ότι μέσω της διαχείρισης (και των πολλών εκατομμυρίων) στην Κρήτη ενδημεί η περίφημη διαπλοκή...

Ήθελε λοιπόν ο δήμαρχος να έχει τον "δικό του ΦΟΔΣΑ), κατά τη γραμμή της πράσινης περιφέρειας Κρήτης, που έχει τους λόγους της να θέλει κάτι τέτοιο και δικό της ρόλο... Η κυβέρνηση όμως έχει άλλα σχέδια, προχωρώντας σε νομοθετική παρέμβαση ώστε να μείνει στο νησί είτε ένας ενιαίος ΦΟΔΣΑ είτε δυο φορείς, ο ένας για την περιοχή των Χανίων και ο άλλος για την υπόλοιπη Κρήτη.

-Υπουργέ, θα μας καταργήσετε τώρα και τους ΦΟΔΣΑ που έχουμε στους δήμους;, ρώτησε ο δήμαρχος, σα να του έπαιρνε κάποιος το δικό του "παιγνίδι"!

-Μα δήμαρχε, αυτό το "δικό μου" είναι που έχει αρχή στην έννοια της διαπλοκής. Όσο πιο διασκορπισμένη είναι η "αρχή",  όσο πιο άμεση σχέση έχει με την τοπική κοινωνία και τα συμφέροντα, ειδικά όταν διαχειρίζεται, αναθέτει, παίρνει προγράμματα, μοιράζει χρήμα, τόσο πιο εύκολα αναπτύσσεται η διαπλοκή. Άλλο πράγμα η αποκέντρωση των υπηρεσιών για τον πολίτη, φυσικά.

Και στην Κρήτη αυτό ισχύει, ειδικά στο συγκεκριμένο θέμα, με απόλυτο και αδιαμφισβήτητο τρόπο. Μια έρευνα στο τί χρήμα έχει πέσει, με μηδαμινό αποτέλεσμα, στο ποιοι είναι αυτοί που παίρνουν το χρήμα, θα πείσει και τους πιο δύσπιστους. Ακόμα και... νοικοκυρές ή συνταξιούχοι του ΟΓΑ σε χωριά έχουν δημιουργήσει εταιρείες για το θέμα των απορριμμάτων και παίρνουν προγράμματα και χρηματοδοτήσεις!

Να δούμε αν τελικά η κυβέρνηση θα έχει την τόλμη να κόψει αυτό που στην Κρήτη μάθαμε να λέμε το "βρόμικο χρήμα των σκουπιδιών"... Με γνωστές διαδρομές...