Ως πότε θα ζούμε στην Κρήτη με διακεκριμένους πολιτικούς επιβήτορες, τους οποίους τώρα ξεπλένει η αριστερά...

επιβήτορες

Στην Κρήτη, πιο έντονα ίσως από κάθε άλλη περιοχή της χώρας, το σύστημα των "πολιτικών επιβητόρων" κυριάρχησε και κυριαρχεί, κρατώντας το νησί στις αναμνήσεις του παρελθόντος και στη δόξα του Βενιζέλου...

Πολιτικοί επιβήτορες και κομματικοί νταβατζήδες έκαναν για δεκαετίες κουμάντο, χτίζοντας ακόμα και σχολεία σε περιοχές που δεν υπήρχαν παιδιά, μόνο που βρέθηκαν μετά σε αδυναμία να κάνουν παιδιά για να πάνε στο σχολείο (κατά το γνωστό "θα σας χτίσουμε και σχολεία, μα δεν έχουμε παιδιά, θα το λύσουμε το πρόβλημα, θα σας κάνουμε και παιδιά") κι έτσι έκλεισαν αργότερα, σπαταλώντας τεράστια ποσά.

Και σήμερα συνεχίζουν να παίζουν το ρόλο τους, με άλλο τρόπο. Το πολιτικό νταβατζιλίκι και τους πολιτικούς εκβιασμούς τους τα κάνουν στις κλειστές αίθουσες, όπου μαζεύονται με τους δικούς τους.

Το περιέγραψε με πολύ χαρακτηριστικό τρόπο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, στην έναρξη του αναπτυξιακού συνεδρίου, όταν μίλησε για τη χαμένη εικοσαετία, το πελατειακό σύστημα, τη διαπλοκή και τη διαφθορά. Άλλωστε, είπε, από την Κρήτη είναι και γνωρίζει βιωματικά ο ίδιος καταστάσεις.

Το συμπλήρωσε στη χθεσινή του ομιλία ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας για το πελατειακό κράτος και την ανάπτυξη που δεν ήλθε ποτέ στην Κρήτη, παρά μόνο με αποσπασματικά έργα, χωρίς όραμα, στόχο, επιδίωξη. Αλλά με μεγάλο κόστος και σε απώλειες ανθρώπων αλλά και χρήματος από το δημόσιο ταμείο.

Κατόπιν τούτων, όπως θα έγραφε κι ο διευθυντής μιας υπηρεσίας του απαρχαιωμένου και κομματικά εγκλωβισμένου δημοσίου συστήματος, για πόσο ακόμα θα ανεχόμαστε τους πολιτικούς επιβήτορες, που αλλάζουν τώρα χρώματα για να επιβιώσουν στο σβέρκο μας; Πώς είναι δυνατό ο ίδιος ο πρωθυπουργός να δίνει αέρα στους πολιτικούς επιβήτορες του τόπου; Και πώς θα κάνει την ανασυγκρότηση του κράτους με τα φθαρμένα υλικά που οδήγησαν στο να χαθεί η 20ετία, τους πρωταγωνιστές του πολιτικού πελατειακού συστήματος, της απραξίας, της αδιαφάνειας, της κάλυψης των ανομιών και της προστασίας των ανόμων;

Ποιοι τον συμβούλευσαν και γιατί δεν τον προστάτευσαν;

Η αριστερά δεν είναι πλυντήριο που ξεπλένει τη βρωμιά και τη διαπλοκή. Δεν μπορεί να ξεπλένει τα πολιτικά νταβατζιλίκια δεκαετιών στην Κρήτη. Όσο κι αν κάποιοι το δούλεψαν καλά το θέμα στον Αλέξη.

Όσοι πανηγύρισαν χθες βράδυ στη σχετική αναφορά ("θα είμαστε εδώ με τον περιφερειάρχη σε 6 χρόνια να εγκαινιάσουμε τον ΒΟΑΚ"), ας κρατήσουν μικρό καλάθι. Κι αυτή είναι έκφραση ευθύνης και υπόσχεση (όχι σαν των πολιτικών επιβητόρων της Κρήτης).

Τα υπόλοιπα, πολύ σύντομα.

Αλέκος Α. Ανδρικάκης