Υπουργός Ενέργειας Κύπρου: Αρχές Σεπτέμβρη τα αποτελέσματα από το κοίτασμα Ονησίφορος

Γιώργος Λακκοτρύπης

Όλα βαίνουν καλώς με τη γεώτρηση στο κοίτασμα Ονησίφορος, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Γιώργος Λακκοτρύπης, επισημαίνοντας πως προχωρά κανονικά η γεώτρηση εντός των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί.

«Μπορεί να είμαστε ελαφρώς πιο μπροστά, χωρίς ιδιαίτερα τεχνικά προβλήματα και αναμένουμε ότι θα έχουμε τα αποτελέσματα όπως προβλέψαμε δηλαδή στις αρχές με μέσα Σεπτεμβρίου. Το πότε θα ανακοινωθούν αυτό θα το αποφασίσουμε με την εταιρεία», είπε ο κ. Λακκοτρύπης.

Ερωτηθείς αν υπάρχουν ενδείξεις για τα αποτελέσματα της γεώτρησης είπε ότι «δεν υπάρχουν ενδείξεις μέχρι να φτάσει το γεωτρύπανο στον ταμιευτήρα για να δούμε καταρχάς αν υπάρχει φυσικό αέριο και στη συνέχεια, αν υπάρχει, να δούμε σε ποιες ποσότητες».

Ερωτηθείς αν τα αποτελέσματα αυτά τα αναμένει και η ΕΝΙ, ο κ. υπουργός είπε «ακριβώς. Ήδη η ΕΝΙ προχωρά και ζητά αδειοδοτήσεις για τρεις διαφορετικούς στόχους και πρόθεση της είναι να αποφασίσει σε ποιους θα προχωρήσει σε γεωτρήσεις, αφού θα έχουμε τα αποτελέσματα του Ονησίφορου και αξιολογηθούν».

Σε άλλη ερώτηση είπε ότι η ΕΝΙ έχει ζητήσει άδειες για τα τεμάχια 3, 6 και 8.

Ερωτηθείς αν έχει ξεκινήσει και η ExxonMobil τους σχεδιασμούς της και αν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την έναρξη της γεώτρησης που θα κάνει, ο κ. Υπουργός είπε ότι «έχουν ξεκινήσει τους προγραμματισμούς τους. Αυτό που μπορώ να πω είναι για (έναρξη) το δεύτερο εξάμηνο του 2018. Από κει και πέρα η κοινοπραξία προγραμματίζει εκδήλωση στην Κύπρο εντός Σεπτεμβρίου όπου ενδεχομένως να ειπωθούν περισσότερες λεπτομέρειες».

Πηγή: Inbusinessnews.com- enikonomia.gr