Οι ευχές- αιχμές για τον πρώην πράσινο δήμαρχο Χερσονήσου, που σπεύδει προς τη ΝΔ!

Αριστερά ο κ. Δοξαστάκης και δεξιά ο κ. Λουλουδάκης
Αριστερά ο κ. Δοξαστάκης και δεξιά ο κ. Λουλουδάκης

Μου έκανε εντύπωση το γεγονός ότι το μέλος της διοίκησης της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και πρώην αντιδήμαρχος Χερσονήσου, Απόστολος Λουλουδάκης, ευχήθηκε μέσω facebook στον άλλοτε δήμαρχο, Ζαχαρία Δοξαστάκη, για το νέο του βιβλίο - λεξικό της Αυτοδιοίκησης, όπως το επιγράφει. Πολύ περισσότερο επειδή τον πρόλογο του βιβλίου έχει γράψει εκείνος ο περίεργος παράγοντας της ΝΔ και δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης, πρόεδρος της ΚΕΔΕ, γεγονός το οποίο με κάνει να "μυρίζομαι" νέα προσπάθεια προσέγγισης Δοξαστάκη προς τη ΝΔ. Άλλωστε υπάρχει και η εμπειρία των περιφερειακών εκλογών του 2014, όταν ο πρώην δήμαρχος Χερσονήσου, γνωστό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, στήριξε τον Σεραφείμ Τσόκα και μάλιστα αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι θα ήταν υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης, αλλά αποσύρθηκε. Δείτε εδώ και εδώ

Διάβασα καλύτερα την ανάρτηση του κ. Λουλουδάκη και διέκρινα τις ευχές να είναι γεμάτο αιχμές! Με αποκορύφωμα την κατάληξή τους: "Καλό δρόμο ναχεις εσύ και το βιβλίο σου", είναι η αναφορά, που μοιάζει... ¨δηλητηριώδης" πολιτικά!

Και δεν είναι βέβαια η μόνη, καθώς στο πολιτικό- καθαρά- κείμενο ο κ. Λουλουδάκης αφήνει πολλές αιχμές σε σχέση και με την ουσία της γνώσης και της παρέμβασης του συγγραφέα.

Διαβάστε:

"Ζαχαρία,
εύχομαι καλοτάξιδο το βιβλίο σου και να συμβάλει στον δημόσιο διάλογο για την μεταρρύθμιση του κράτους και της δημόσιας διοίκησης .Γνωριζεις τις απόψεις μου για το πρόβλημα της χώρας .Περα από τις ευχές μου θα ήθελα να σου επισημάνω ότι πιστεύω να μην έχεις μείνει μόνο στην κωδικοποίηση  νόμων ,και ιστορικών αναφορών που αφορούνε το Κεφάλαιο Τ.Α αλλά να διατυπώνεις και πολιτική πρόταση για το μέλλον ενός θεσμού που δεν αγαπήθηκε ιδιαίτερα από το υπερσυγκεντρωτικό κεντρικό κράτος,προϊόν μιας ιστορικής εξέλιξης που έχει να κάνει με την γέννηση του ως απόσπαση από τις διοικητικές δομές της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας  και τη σταδιακή του επέκταση στα γεωγραφικά όρια που βρίσκεται σήμερα . Η διαμόρφωση του εθνικού μας  χώρου και η γέννηση ενός νέου Ευρωπαϊκού κράτους στα πλαίσια της ολοκλήρωσης του στην μορφή που βρίσκεται σήμερα είναι άμεσα συνδεδεμένο με τις διεθνείς εξελίξεις και γεγονότα με δεδομένο ότι η προσάρτηση της Δωδεκανήσου έγινε  μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο .Το μεγαλύτερο διάστημα της λειτουργίας του το Ελληνικό Κράτος λειτούργησε ως μόρφωμα παρά ως μια ολοκληρωμένη κρατική οντότητα .Το μεγάλο στοίχημα δυστυχωςχάθηκε μετά την ένταξη μας στην Ε.Ε νααποκτησουμε ένα σύγχρονο  Ευρωπαϊκό κράτος .Ζαχαρια θα ήθελα να σου επισημάνω τα συμπεράσματα παγκόσμιας έρευνας που δημοσιεύτηκε
 το 2016 ότι η Ελλάδα δεν ανήκει στον Αυτοδιοικητικό Χάρτη της Ευρώπης .Η αξία αυτής της διαπίστωσης έχει τεράστια σημασία διότι έγινε από τον ΟΟΣΑκαι την UCLG με τον τίτλο "Subnational governments araound the world structure and finance" .Αφορα ένα πληθυσμιακο δείγμα 6 δισεκατομμυρίων ανθρώπων αντιπροσωπεύει το 82% του παγκόσμιου πληθυσμού και το 87% του παγκόσμιου ΑΕΠ .Συγκριτικα η ΤΑ στην Ελλάδα παρουσιάζει τα ίδια χαρακτηριστικά με τις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής με βάση την χρήση αξιόπιστων δεικτών .Το πρόβλημα της ΤΑ αυτοδιοίκησης στην χώρα μας είναι βαθεια πολιτικό,ο πυρήνας του προβλήματος βρίσκεται στο βαθύ κράτος που δομήθηκε από ένα φαύλο κομματικό σύστημα που του προκαλούν αλλεργία οι λέξεις Αποκέντρωση ,Μεταρυθμιση Ανάπτυξη . Το μεγάλο στοίχημα με την σημερινή Κυβέρνηση είναι εάν τολμήσει τελικά ναμεταρυθμησει την Δημόσια Διοίκηση να στοχεύσει στον πυρήνα του Κεντρικού Κράτους,διότι διαφορετικά μια επιστροφή στο πολιτικό προσωπικό και στις νοοτροπίες που οδηγησανε στην χρεωκοπία της χώρας θα μας καταστήσει μόνιμους εκεί που μας κατατάσσει η έρευνα που σου αναφέρω .Θα το διαβάσω και τα ξαναλέμε .Ολοψυχα σου εύχομαι  ,καλή επιτυχία διότι γνωρίζω ποσό κοπιαστική είναι αυτή η δουλειά .Ελπιζω βέβαια να καταλάβουνε κάποιοι αυτά που γράφεις .Δεν το πιστεύω . Οι διαφορετικές μας πολιτικές προσεγγίσεις δεν μου απαγορεύουνε να σου ευχηθώ ακόμη μια φορά να ανταμειφθείς γι αυτό που δούλεψες. Καλό δρόμο ναχεις εσύ και το βιβλίο σου".