Σημεία σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

 ΜΙΧΕΛΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣτου Γιάννη Μιχελογιαννάκη

βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ 

Σημάδια σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας διαπιστώνονται αυτές τις μέρες από την Eurobank και τον υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Θεόδωρο Μητράκο, επικαλούμενοι τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο και κάνοντας ειδική αναφορά στα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ όπως τη μεγάλη πτώση της μεταβολής των αποθεμάτων το γ' τρίμηνο του 2015 και τη σταδιακή βελτίωση του δείκτη οικονομικού κλίματος και των περισσοτέρων επί μέρους δεικτών εμπιστοσύνης το γ΄ τρίμηνο 2016 (εξαίρεση αποτέλεσε ο τομέας των κατασκευών).

Τα σημάδια σταθεροποίησης της οικονομίας είναι εμφανή: 1. Η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 1,4% βάση των στοιχείων της τράπεζας της Ελλάδος, 2. Η αύξηση του τουρισμού, η άνοδος των αφίξεων κατά 3.2% και κατά 11% των αεροπορικών αφίξεων, 3. Οι επενδύσεις τριπλασιάστηκαν από το 2015 στα 2,6 δις. ευρώ, 4. Αυξήθηκε ο δείκτης οικονομικού κλίματος, 5. Αύξηση του γενικού δείκτη βιομηχανικής παραγωγής κατά 7,2%, 6. Αύξηση των εξαγωγών κατά 9,7% βάση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, 7. Μείωση της ανεργίας, το καλύτερο πεντάμηνο από το 2001 είναι αυτό του 2017 με 215.000 θέσεις εργασίας. και αύξηση των νέων θέσεων εργασίας, ενώ υποχώρησε η ανεργία των νέων, 8. Αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,4% το πρώτο τρίμηνο του 2017, 9. Αύξηση των απολαβών των εργαζομένων, 10. Αποκλιμάκωση των spreads, 11. Το χρηματιστήριο ανεβαίνει, ο γενικός δείκτης ανεβαίνει σε ποσοστά διετίας.

Το κλίμα σταθεροποίησης φαίνεται και από την αύξηση των επενδύσεων. Στην Ελλάδα ήδη άρχισε η εισροή αμερικάνικων κεφαλαίων στην Εθνική Ασφαλιστική, η εξαγορά μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων, οι νέες επενδύσεις της Cosco, οι επενδύσεις της Fraport στα αεροδρόμια, αναμένονται 69 μεγάλες επενδύσεις την επόμενη 5ετία.

Στον προϋπολογισμό για τις επενδύσεις, τα ενεργειακά και οι μεταφορές καλύπτουν το 88%, τουρισμός και απόβλητα το 12%, ενώ ενισχύονται η αγροδιατροφή, η νεοφυής επιχειρηματικότητα στην βιοτεχνολογία και στην φαρμακογνωσία, ενώ ξεκινάει η διαδικασία αξιοποίησης εγκαταλελειμμένων ακίνητων.

Για να υπάρξει συνέχεια  χρειάζεται. 1. Πολιτική σταθερότητα, 2. Ποιότητα θεσμών, 3. Απλούστευση της διαδικασίας ίδρυσης εταιρείας, 4. Μείωση της γραφειοκρατίας, 5. Σταθερό φορολογικό σύστημα, 6. Επιτάχυνση της απονομή της δικαιοσύνης, 7. Καταπολέμηση της διαφθοράς, 8. Δημιουργία κανονιστικού πλαισίου για τα πνευματικά δικαιώματα.