Δίλημμα στην ριαλιτοκοινωνία...

tv-propaganda

 

Τζανάκης ΜιχάληςΤου Μιχάλη Τζανάκη

Το γνωστό ριάλιτι από τις ακτές της Καραϊβικής μεταφέρεται στην ενδοχώρα, ως περιφερόμενος πλέον «θίασος», ο οποίος αποθεώνεται από εκατοντάδες συμπολίτες μας όλων των ηλικιών, οι οποίοι σπεύδουν να δουν από κοντά τους τηλεοπτικούς ήρωες τους.

Ελλείψει προτύπων, η κοινωνία που επιβραβεύει την ανοησία και την ασημαντότητα διοργανώνει φιέστες αποθέωσης για να τιμήσει εκείνα και εκείνους που η ίδια φαντασιώνεται, ούσα ξελιγωμένη για «δόξα» και «χρήμα», έστω κι αν αυτά προκύπτουν μέσα από ιδιότυπους μηχανισμούς κοινωνικής αποχαλίνωσης και αποπροσανατολισμού.

Μιλώντας με ένα καλό φίλο και συγχαίροντάς τον για τη σπουδαία επίδοση της κόρης του στις Πανελλήνιες εξετάσεις (19.400) μόρια μου εξέφραζε τη δυσκολία και τους ενδοιασμούς που έχουν σχετικά με τη σχολή που πρέπει να δηλώσουν πρώτη, αφού οι επαγγελματικές προοπτικές του κλάδου φαίνονται αρκετά ζοφερές. Το παιδί αυτό ενδεχομένως να σκέφτεται πως την προσπάθειά του κανείς δε θα την εξάρει, σε αντίθεση με τα πυροτεχνήματα που θα σκάσουν στην «υποδοχή» του «ήρωα» της Καραϊβικής, ο οποίος θα «φτιαχτεί» για το υπόλοιπο της ζωής του, πολύ απλά γιατί έπαιξε σ’ ένα τηλεοπτικό παιγνίδι.

Πολλές φορές επισημαίνουμε το γκρέμισμα των αξιών και των ιδανικών του κόσμου, που ομνύει στο χρήμα και πίσω απ’ το ιλουστρασιόν περιτύλιγμά του κρύβει τη δυστυχία, τον πόνο και τα αδιέξοδα για πλήθος ανθρώπων. Ο τηλεοπτικός και τεχνολογικός ολοκληρωτισμός είναι παρών, υπενθυμίζοντάς μας πως αυτός είναι πλέον το «αφεντικό» της κοινωνίας, αυτός ανεβάζει ή κατεβάζει τα ήθη, τις συνειδήσεις, αυτός διαμορφώνει την αισθητική.

Κι εκεί που προσπαθώ να συλλάβω το μέγεθος της ευήθειας της ριαλιτοκοινωνίας που ζούμε, λαμβάνω μήνυμα στο κινητό μου, το οποίο με «ενημερώνει» για την έλευση γνωστής αοιδού, ρέπουσας προς νταλκαδιάρικα άσματα έρωτος και πόνου ομού, η οποία θα τραγουδήσει –τρόπος του λέγειν- στην πόλη και η τιμή της φιάλης ουίσκι είναι μόλις … 160 ευρώ!!! Κι εκεί κάπου αρχίζουν τα πραγματικά διλήμματα: να παρευρεθώ στην υποδοχή του «ήρωα» της … Καραϊβικής ή να κλείσω πρώτο τραπέζι στην αοιδό των 160 ευρώ;