Ολοκληρώθηκε το Eurogroup - Συνέχεια των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες

eurogroup

Λίγο μετά τις 18:30 ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες. Σε λίγη ώρα οι δηλώσεις των αξιωματούχων.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, δεν υπήρξε κάποια σύγκλιση απόψεων και θέσεων όσον αφορά το γεφύρωμα του χάσματος μεταξύ Αθήνας και δανειστών. Η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να επέλθει συμφωνία στα τρία μεγάλα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης. Αυτά είναι το ασφαλιστικό τα εργασιακά και τα ενεργειακά.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισλεμπλουμ μετά το τέλος της συνεδρίασης αν και έχει γίνει πολλή δουλειά και πολλή πρόοδος, κάποια  βασικά ζητήματα παραμένουν ανοιχτά.

Σύμφωνα με τον Ντάισελμπλουμ συμφωνήθηκε ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και θα εντατικοποιηθούν εδώ στις Βρυξέλλες όσον αφορά τα εκκρεμή ζητήματα.

Ο επικεφαλής του Eurogroup πρόσθεσε ότι το επόμενο Eurogroup είναι στις 7 Απριλίου, σημειώνοντας πάντως πως δεν υπάρχει υπόσχεση ότι αυτή η δουλειά θα έχει ολοκληρωθεί ως τότε, όμως υπάρχει ισχυρή βούληση για να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό.

 

Από τη μεριά του, ο Ευρωπαίος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί στην κοινή συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup, αναφέρθηκε στην ανάγκη να αποφευχθούν οι καθυστερήσεις καθώς έχουν πολύ αρνητικό αντίκτυπο στους επενδυτές και την οικονομική ανάκαμψη.

Αναγνώρισε ότι τα κυριότερα ζητήματα που μένουν ανοιχτά είναι αυτά που αφορούν τα εργασιακά και το συνταξιοδοτικό.

«Η αποστολή των θεσμών στην Αθήνα σημείωσε προόδους. Όλοι οι φορείς υπογράμμισαν ότι πρέπει να αποφύγουμε τις καθυστερήσεις που έχουν πολύ αρνητικό αντίκτυπο στους επενδυτές και την οικονομική ανάκαμψη. Γι’ αυτό αποφασίσαμε να υπάρξουν συγκεκριμένες ταχύτατες διαδικασίες» είπε.

 

Σημείωσε ότι έχει δημιουργηθεί το πλαίσιο των επαφών που θα εντατικοποιηθούν τις επόμενες ημέρες ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι η αξιολόγηση θα καταλήξει τις επόμενες εβδομάδες και διαβεβαίωσε ότι «όλοι είμαστε δεσμευμένοι στην αναζήτηση λύσεων. Αν επιταχύνουμε θα μπορέσουμε να κλειδώσουμε την αξιολόγηση».

Τέλος, υπενθύμισε ότι «η επιτυχία του προγράμματος είναι προς το μέγιστο συμφέρον όλων».

O επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε από την πλευρά του μεταξύ άλλων: «χαιρετίζουμε την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, χρειαζόμαστε περισσότερη δέσμευση για κλείσιμο αξιολόγησης».

Ο Ρέγκλινκ αναφερόμενος στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης επεσήμανε πως υπάρχουν ζητήματα που δεν έχουν επιλυθεί, παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί σε σύγκριση με το τελευταίο Eurogroup. Τόνισε πως πρέπει να διαλυθεί η αβεβαιότητα που πηγάζει από την εκκρεμότητα ενώ δήλωσε ότι πρέπει να εντατικοποιηθούν οι διαβουλεύσεις επειδή η καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία και την εμπιστοσύνη.

Η συνάντηση πριν το Eurogroup

Λίγο πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης και η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου είχαν συνάντηση με τους επικεφαλής των δανειστών.

Στη συνάντηση μετείχαν ο Πρόεδρος του Εurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο επικεφαλής του euro working group Τόμας Βίζερ, ο Επίτροπος Π.Μοσκοβισί, ο Γενικός Διευθυντής της DGECFIN Μάρκο Μπούτι, ο επικεφαλής της Κομισιόν στην Τρόικα Ντέκλαν Κοστέλο, ο Πόουλ Τόμσεν, η Ντέλια Βελκουλέσκου από πλευράς ΔΝΤ, Ο Κλάους Ρέγκλιγκ, ο Ρόλφ Στράους και ο Νικόλο Τζιαμαρόλι από τον ESM και ο Μπενουά Κερέ από την ΕΚΤ.

Αξιωματούχος είχε εκφράσει την ελπίδα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, να δοθεί μία νέα ώθηση στις διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και πρόσθεσε ότι οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ ζητούν «ισχυρές δεσμεύσεις» από την ελληνική πλευρά, προκειμένου να επιστρέψουν στην Αθήνα.

koutipandoras.gr