626All Day

Ηράκλειο- Πετρόπουλος: Οι εισφορές για τον ΕΦΚΑ είναι πάνω στο καθαρό εισόδημα - Ένταση με μέλη του ΠΑΜΕ (Φωτο)

πετροπουλος

Οι εισφορές είναι πάνω στο καθαρό εισόδημα, τόνισε το βραδυ της Παρασκευή, μιλώντας για τον ΕΦΚΑ και το νέο ασφαλιστικό σε εκδήλωση στο Επιμελητήριο Ηρακλείου, ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος.

Η εκδήλωση. με ομιλητή τον Τάσο Πετρόπουλο, οργανώθηκε από το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας, Τμήμα Ανατολικής Κρήτης, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Ηρακλείου και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος Τμήμα Ανατολικής Κρήτης.

Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση ο υφυπουργός Εργασίας τόνισε πως πρέπει όλοι να καταβάλουν τις εισφορές.

Επίσης, είπε ότι το 80% των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ είναι μικρότερες σε σχέση με την περυσινή χρονιά και μόνο το 20% θα καταβάλλει υψηλότερες εισφορές.

Όπως σημείωσε, «οι εισφορές είναι πάνω στο καθαρό εισόδημα και όχι σε κάποιο που λογίζεται ως καθαρό ή λογίζεται ως εισόδημα, ενώ δεν υπάρχει».

Επεσήμανε ακόμη ότι, κάτι τέτοιο συνέβαινε με τις διάφορες ασφαλιστικές κατηγορίες που υπήρχαν πριν «και για αυτό οδηγηθήκαμε σε 350.000 ανασφάλιστους στο χώρο των ελεύθερων επαγγελματιών, που καλούταν να πληρώσουν στην βάση τεκμαρτών εισοδημάτων που δεν υπήρχαν». Αυτή είναι συμπλήρωσε, μια ρύθμιση που συνδυάζει στην πραγματική οικονομική δυνατότητα των εισφερόντων και δεν δημιουργεί αυτό το φαινόμενο της υπέρογκης επιβάρυνσης, όταν αυτή γίνεται όχι με βάση τα καθαρά έσοδα, αλλά με βάση εισοδήματα που είναι ανύπαρκτα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο υφυπουργός Εργασίας υπεραμύνθηκε των επιλογών στο ασφαλιστικό, ξεκαθαρίζοντας ότι μπαίνουν τα πράγματα σε μία βάση δίκαιης αντιμετώπισης.

Ακόμη, τόνισε ότι το υπουργείο προσανατολίζεται στο να αντιμετωπίσει την εισφοροδιαφυγή και την φοροδιαφυγή, ώστε να δημιουργήσει ένα πιο δίκαιο σύστημα.

Επίσης ο Τάσος Πετρόπουλος ανέφερε ότι «υπάρχουν πλευρές, που πάντα πρέπει να βλέπουμε και να διορθώνουμε».

Φωτογραφία της Ioanna Krithinidi.

Ακολούθως, ο υφυπουργός και η γραμματέας του υπουργείου Στέλλα Δρακά, απάντησαν σε ερωτήσεις εκπροσώπων φορέων και πολιτών για το νέο ασφαλιστικό.

Η Στέλλα Δρακά από την πλευρά της τόνισε ότι το νέο ασφαλιστικό σύστημα δεν διαφοροποιεί τις εισφορές, απλά διαφοροποιεί το πλαίσιο, γιατί μέχρι πρότινος οι εισφορές υπολογιζόταν με βάση τα τεκμαρτά, ενώ τώρα υπολογίζονται με βάση τα πραγματικά εισοδήματα. Ακόμη είπε ότι, το 80% των ασφαλισμένων στο ΟΑΕΕ και το 90% στον ΟΓΑ, θα πληρώνουν λιγότερες εισφορές.

Νωρίτερα, ένταση είχε επικρατήσει έξω από το κτίριο του Επιμελητηρίου, όπου είχαν συγκεντρωθεί μέλη του ΠΑΜΕ Ηρακλείου, τα οποία με πανό που έγραφαν «κάτω τα χέρια από την κοινωνική ασφάλιση» και φωνάζοντας συνθήματα κατά του ασφαλιστικού νομοσχεδίου και της πολιτικής της κυβέρνησης, επιχείρησαν και κατάφεραν να μπουν στο Επιμελητήριο για να διαμαρτυρηθούν, ενώ λίγο αργότερα αποχώρησαν. (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Φωτογραφία της Ioanna Krithinidi.

Νωρίτερα, ένταση είχε επικρατήσει έξω από το κτίριο του Επιμελητηρίου, όπου είχαν συγκεντρωθεί μέλη του ΠΑΜΕ Ηρακλείου, τα οποία με πανό που έγραφαν «κάτω τα χέρια από την κοινωνική ασφάλιση» και φωνάζοντας συνθήματα κατά του ασφαλιστικού νομοσχεδίου και της πολιτικής της κυβέρνησης, επιχείρησαν και κατάφεραν να μπουν στο Επιμελητήριο για να διαμαρτυρηθούν, ενώ λίγο αργότερα αποχώρησαν.

Μέλη του ΠΑΜΕ που βρίσκονταν έξω από το χώρο της εκδήλωσης για να διαμαρτυρηθούν, μόλις ξεκίνησε η ομιλία του υφυπουργού, παρά τις προσπάθειες των αστυνομικών δυνάμεων, εισήλθαν μέσα στην αίθουσα της εκδήλωσης φωνάζοντας συνθήματα, ενώ μετά από λίγο αποχώρησαν.

Η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ Ηρακλείου

Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε από τη Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ με αφορμή σημερινή εκδήλωση  που οργάνωσαν τα επιμελητήρια με προσκεκλημένο τον υφυπουργό εργασίας κ Πετροπουλο. Με την αποφασιστική στάση των συνδικαλιστών και των εργαζομένων έσπασε ο αστυνομικός κλοιός που είχε στηθεί έξω και μέσα στο χώρο. Στελέχη του ΠΑΜΕ μπήκαν στη αίθουσα όπου καταγγέλθηκε από το στέλεχος του ΠΑΜΕ και πρόεδρο του σωματείου εργαζομένων ΠΑΓΝΗ Βρυσαλη Δημήτρη η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης που στο όνομα της δεύτερης αξιολόγησης και της περίφημης ανάπτυξης  σφαγιάζονται εργατικά λαϊκά δικαιώματα, τσακίζονται οι συντάξεις, είναι απλήρωτοι εργαζόμενοι με μπλοκάκια σε νοσοκομεία, πανεπιστήμια και αλλού. Αυτή η πολιτική δίνει αέρα στα πανιά της εργοδοσίας να τρομοκρατεί εργάτες. Τόνισε επίσης ότι  η κυβέρνηση, η εργοδοσία και το κεφάλαιο θα βρίσκει το ταξικό κίνημα μπροστά τους μέχρι να ανατραπεί αυτή η πολιτική.

Μετά από λίγο, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ οργανωμένα αποχώρησαν και δήλωσαν ότι ο επόμενος σταθμός θα είναι τα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ στις 21/2.
Μετά ακολούθησε μαζική περιοδεία στο κέντρο του Ηρακλείου.

Δείτε φωτογραφίες από το Image Services:

tp

tp2

tp3

tp4

tp5

tp6