626All Day

Πώς περιφέρεια και δήμοι της Κρήτης χρηματοδοτούν εδώ και χρόνια τις ιδιωτικές επαγγελματικές δραστηριότητες στελέχους της ΝΔ! (έγγραφα- φωτο)

Ο κ. Σερμάκης στα εγκαίνια της πρώτης έκθεσης, ανάμεσα στον τότε υπουργό, Κωστή Χατζηδάκη, τον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, τον τότε υφυπουργό, Βασίλη Κεγκέρογλου, τον βουλευτή της ΝΔ, Λευτέρη Αυγενάκη κα
Ο κ. Σερμάκης στα εγκαίνια της πρώτης έκθεσης, ανάμεσα στον τότε υπουργό, Κωστή Χατζηδάκη, τον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, τον τότε υφυπουργό, Βασίλη Κεγκέρογλου, τον βουλευτή της ΝΔ, Λευτέρη Αυγενάκη κα

Μια ιστορία πέρα από κάθε φαντασία

Είναι στ' αλήθεια τουλάχιστον περίεργο, αλλά συμβαίνει: ιδιωτική επιχείρηση στο Ηράκλειο, που ανήκει σε πολιτευτή της ΝΔ, ο οποίος όμως στις τελευταίες περιφερειακές εκλογές ήταν υποψήφιος με τον συνδυασμό του ΠΑΣΟΚ και τον νυν περιφερειάρχη αλλά δεν κατάφερε να εκλεγεί, στην κυριολεξία χρηματοδοτείται με δεκάδες χιλιάδες ευρώ ετησίως από δημόσιους και δημοτικούς φορείς για να αναπτύσσει τις δραστηριότητες της! Να οργανώνει, δηλαδή, μία ή δυο εκθέσεις το χρόνο! Ιδιοκτήτης της επιχείρησης είναι ο πολιτευτής της ΝΔ, Νεκτάριος Σερμάκης, παλιότερα υποψήφιος βουλευτής, υποψήφιος δήμαρχος Αρκαλοχωρίου, στη συνέχεια νομαρχιακός σύμβουλος με τα ψηφοδέλτια της ΝΔ και το 2010 περιφερειακός σύμβουλος με το ψηφοδέλτιο της Ντόρας Μπακογιάννη, στο κόμμα της οποίας είχε προσχωρήσει.

Ως εκπρόσωπος Τύπου της ΝΟΔΕ Ηρακλείου το 2008, σε επίσκεψη του Άρη Σπηλιωτόπουλου στο Ηράκλειο

Ο κ. Σερμάκης (δεξιά) ως εκπρόσωπος Τύπου της ΝΟΔΕ Ηρακλείου το 2008, σε επίσκεψη του Άρη Σπηλιωτόπουλου στο Ηράκλειο

Όπως προαναφέραμε, στις εκλογές του 2014 ήταν υποψήφιος με τον νυν περιφερειάρχη, χωρίς να καταφέρει να επανεκλεγεί. Η υποψηφιότητά του, από τον συνδυασμό της Ντόρας Μπακογιάννη (αρχικά και μέχρι την επιστροφή των στελεχών στη ΝΔ) στον συνδυασμό του ΠΑΣΟΚ συζητήθηκε πάντως, όχι μόνο για πολιτικούς λόγους, αλλά ακριβώς επειδή η περιφέρεια Κρήτης είναι ένας από τους βασικούς "χορηγούς" των δραστηριοτήτων του κ. Σερμάκη.

σερμάκης- χατζηδάκης

Σε συνέλευση της ΝΔ στον Θεατρικό Σταθμό, το 2009, με τον Κ. Χατζηδάκη

Σε συνέλευση της ΝΔ στον Θεατρικό Σταθμό, το 2009, με τον Κ. Χατζηδάκη

Ποιες είναι οι επιχειρηματικές του δραστηριότητες; Ο ίδιος δηλώνει εκδότης, καθώς εκδίδει διάφορα περιοδικά που στοχεύουν κυρίως στην προβολή επιχειρήσεων (Οδηγός Αγοράς, Hράκλειο STAR, το περιοδικό Woman News και τον Πανελλήνιο Οδηγό Κοσμήματος) και άλλα έντυπα (χάρτες, καρτ ποστάλ, σχολικά ενθύμια, αφίσες, ατζέντες, ημερολόγια), ιδιοκτήτης δυο ραδιοσταθμών (Ρυθμός και ΑΝΤΕΝΝΑ Κρήτης) και μιας ιστοσελίδας (cretablog.gr), κατασκευαστής ιστοσελίδων, αλλά και διοργανωτής μια ετήσιας παγκρήτιας έκθεσης. Παράλληλα ασχολείται με τις "υπηρεσίες δημοσιότητας", δηλαδή τις δημόσιες σχέσεις επιχειρήσεων. Επίσης δραστηριοποιείται στο χώρο των on line διαφημιστικών εκτυπώσεων για επιχειρήσεις, έχοντας μάλιστα άλλη ηλεκτρονική σελίδα, με τον τίτλο typonoume.gr.

Σε επίσκεψη της Ντόρας Μπακογιάννη στο Ηράκλειο, τα χρόνια της ΔΗΣΥ

Σε επίσκεψη της Ντόρας Μπακογιάννη στο Ηράκλειο, τα χρόνια της ΔΗΣΥ

Σερμάκης- Ντόρα

Νόμιμες και ηθικές χορηγίες; 

Εξαρχής θέτουμε το ερώτημα: πώς ο ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας είχε χρηματοδοτήσεις για τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες από την περιφέρεια Κρήτης το διάστημα που ήταν περιφερειακός σύμβουλος; Είναι και νόμιμο και ηθικό αυτό; Πώς, για παράδειγμα, η περιφέρεια πλήρωσε στην εταιρεία του κ. Σερμάκη το 2013, όταν δηλαδή ήταν περιφερειακός σύμβουλος, 26.500 ευρώ για τη συμμετοχή της περιφέρειας και τη μίσθωση του περιπτέρου στην πρώτη έκθεση που διοργάνωσε στην Αθήνα; Και μάλιστα με εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής, της οποίας ο ίδιος ήταν μέλος, συμμετείχε στη συνεδρίαση, ακόμα κι αν - σωστά- δήλωσε κώλυμα και δε συμμετείχε στη συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος;

περιφέρεια- σερμάκης

Πώς, ακόμα, ο περιφερειάρχης και ο κ. Σερμάκης υπέγραφαν τον Μάιο του 2013 σύμβαση από την οποία ο κ. Σερμάκης εισέπραξε αμοιβή ύψους 6.150 ευρώ (με ΦΠΑ), έναντι υπηρεσιών στην περιφέρεια, ενώ ήταν μέλος του περιφερειακού συμβουλίου; Επειδή το ποσό ήταν στο όριο που προβλέπει η νομοθεσία ότι μπορούν περιφερειακοί σύμβουλοι να προσφέρουν υπηρεσίες στην περιφέρειά τους δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 5.000 ευρώ; Όμως η σύμβαση είναι σε συνέχεια της προηγούμενης απόφασης για τις 26.500 ευρώ.

σύμβαση 1

 

Παγκρήτια έκθεση 2

Επιχειρηματική δραστηριότητα με ετήσιες χρηματοδοτήσεις (και χορηγίες "ονομάτων") από την αυτοδιοίκηση και το κράτος!

Μερικές από τις δραστηριότητές του, αλλά κυρίως αυτή του διοργανωτή της έκθεσης, είναι που χρηματοδοτούνται από δεκάδες φορείς του κράτους και της αυτοδιοίκησης, με ποσά που μοιάζουν σκάνδαλο, αφού στην πραγματικότητα, όπως θα φανεί από τα στοιχεία που θα παρουσιάσουμε στη συνέχεια, ο κ. Σερμάκης με αυτές τις χρηματοδοτήσεις οργανώνει την έκθεσή του, ενώ παράλληλα χρησιμοποιεί τους τίτλους όλων αυτών των φορέων, παρουσιάζοντάς τους ως συνδιοργανωτές, για να προσελκύσει ιδιώτες εκθέτες. Ακόμα και στις περιπτώσεις που δεν απαντούν καν στα αιτήματά του για συμμετοχή στις εκθέσεις και άρα χρηματοδότηση.

επικοινωνίες

Παράλληλα υποστηρίζει ότι την έκθεσή του, εκτός από την περιφέρεια Κρήτης, που εμφανίζεται ως συνδιοργανωτής, έχουν υπό την αιγίδα τους 5 υπουργεία, το σύνολο των 24 δήμων του νησιού (μερικοί από τους δήμους ουδέποτε συμμετείχαν στην έκθεσή του, αλλά χρησιμοποιούνται οι τίτλοι τους στα επίσημα ηλεκτρονικά και συμβατικά φυλλάδια της εταιρείας), πανευρωπαϊκοί φορείς, κάθε είδους επιμελητήρια και άλλοι σύλλογοι, ενώ εμφανίζει να στηρίζεται και από το σύνολο των κρητικών αλλά και εθνικών μέσων ενημέρωσης! (δείτε παρακάτω τις σχετικές εικόνες)

παγκρήτια έκθεση

typonoume

Στο βιογραφικό του, στο οποίο δηλώνει παράλληλα ποιητής, με σπουδές γραφιστικής - διακόσμησης και δημοσιογραφίας, εμφανίζεται να είναι ιδιοκτήτης 2 εταιρειών. Η μία είναι η "Εκδοτική Κρήτης", μέσω της οποίας δραστηριοποιείται στο χώρο των μέσων ενημέρωσης, και η άλλη ονομάζεται "Επικοινωνίες Κρήτης Ε.Π.Ε.", μέσω της οποίας διοργανώνει την έκθεση με τον τίτλο "ΚΡΗΤΗ: Η μεγάλη συνάντηση". Η έκθεση διοργανώνεται στην Αθήνα από το 2013 και το 2015, εκτός από την Αθήνα, οργάνωσε και δεύτερη έκθεση στη Θεσσαλονίκη, γεγονός που σημαίνει ότι οι χρηματοδοτήσεις από τους κρατικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς (ή κάποιους από αυτούς, όπως είναι η περιφέρεια) διπλασιάστηκαν. Τώρα ετοιμάζει την επόμενη, του 2017 και καλεί και πάλι περιφέρεια, δήμους, υπουργεία να συμμετάσχουν, πληρώνοντας αξιοσημείωτα ποσά,που θα δούμε αναλυτικά στη συνέχεια.

Στη διοργάνωση της έκθεσης εμφανίζει και μια δεύτερη εταιρεία, την PromExpo, όπως φαίνεται από την αλληλογραφία του με δήμους και τις αποφάσεις "χορηγιών" των τελευταίων. Πάντως, σε αντίθεση με την εταιρεία "Επικοινωνίες Κρήτης Ε.Π.Ε." και την "Εκδοτική Κρήτης", που έχουν κοινή ιστοσελίδα (εδώ), η ιστοσελίδα της PromExpo μοιάζει να μη λειτουργεί αυτοτελώς και οδηγεί κατευθείαν στη σελίδα της έκθεσης (εδώ). 

Η έκθεση και οι χρηματοδότες της

Η έκθεση με τον τίτλο "Κρήτη η μεγάλη συνάντηση", οργανώθηκε για πρώτη φορά από 24-27 Μαΐου 2013 στις εγκαταστάσεις του Ταε Κβο Ντο, στο Παλαιό Φάληρο. Το 2014 επαναλήφθηκε στην Αθήνα, τον Μάρτιο, καθώς τον Μάιο ήταν οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές (κι ο ίδιος ο επιχειρηματίας υποψήφιος αυτή τη φορά, όχι με κάποιο συνδυασμό της ΝΔ ή της Ντόρας, αλλά με του ΠΑΣΟΚ και τον Αρναουτάκη!),  ενώ από το 2015 διοργανώνονται 2 τέτοιες εκθέσεις το χρόνο, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, άρα από κάποιους φορείς, όπως η περιφέρεια, οι χρηματοδοτήσεις διπλασιάστηκαν!

περιφερειάρχης- σερμάκης

Είναι πάντως αλήθεια ότι περιφέρεια είναι ο πιο καλός χρηματοδότης και χορηγός του κ. Σερμάκη! Είναι σε όλες τις εκθέσεις του συνδιοργανωτής και σε κάθε εκδήλωση δίνει από 20- 27.000 ευρώ!

Στην πρώτη έκθεση του 2013 του μέλους του περιφερειακού συμβουλίου έδωσε, με διάφορους τρόπους, ποσά που φτάνουν τις 20.000 ευρώ.

περιφέρεια 2013 20χιλ

Στη δεύτερη έκθεση, τον Μάρτιο του 2014, τα ποσά αυξάνονται (23.000 ευρώ) και πληρώνονται με δυο διαφορετικά τιμολόγια των 16.500 και των 6.500 ευρώ.

περιφέρεια 2014 1 16 περιφέρεια 2014 2 6

Το 2015 αρχίζουν οι διπλές εκθέσεις. Η περιφέρεια χρηματοδοτεί αυτήν που γίνεται στην Αθήνα με 26.000 ευρώ και αυτήν της Θεσσαλονίκης, με 25.000 ευρώ.

περιφέρεια 2015 αθηνα

περιφέρεια 2015 θεσ

Το 2016 η περιφέρεια δίνει περίπου τα ίδια ποσά για τις 2 εκθέσεις. Δηλαδή 26.900 ευρώ και 25.000

περιφέρεια 2016 Αθήνα 26,9

περιφέρεια 206 θεσ. 25000

Ο δήμος Ηρακλείου
Η συνεργασία με τον δήμο Ηρακλείου ξεκίνησε... φιλόδοξα για τον επιχειρηματία, αλλά στη συνέχεια μάλλον τα πράγματα έμπλεξαν, μέχρι που το 2016 η νυν δημοτική αρχή αρνήθηκε τη χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων του κ. Σερμάκη.
Την πρώτη πάντως χρονιά, το 2013, ο δήμος δαπάνησε ένα ποσό που έφτασε, με τον ΦΠΑ, τις 27.000 ευρώ! Και μάλιστα με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου!

δήμος Ηρακλείου 2013

Το 2014 αρχίζουν και οι διαφωνίες, ενώ το ποσό μειώνεται στο μισό.

δήμος Ηρακλείου 2014

Το 2015, με τη δημαρχία Λαμπρινού, αρχίζει να έχει προβλήματα ο κ. Σερμάκης. Το ποσό μειώνεται δραστικά στα 8.000 ευρώ και μάλλον αφορά και στις δυο εκθέσεις, Αθήνα και Θεσσαλονίκης, ενώ το 2016 η χρηματοδότηση κόβεται.

δήμος Ηρακλείου 2015 αθηνα

Ο δήμος Μαλεβιζίου είναι επίσης ένας από τους καλούς χρηματοδότες της έκθεσης. Ξεκινά με 6.000 ευρώ το 2013 και από τότε και μετά χρηματοδοτεί με 10.000 κάθε έκθεση του κ. Σερμάκη.

δήμος μαλεβιζίου 2013

δήμος μαλεβιζίου 2014

Ενδεικτικά να αναφέρουμε μερικούς ακόμα δήμους και τα ποσά που δίνουν σε κάθε έκθεσή

Ο δήμος Μυλοποτάμου ξεκίνησε με 8.000 ευρώ το 2013 και το 2014, αλλά μετά τα ποσά εμφανίζονται μειωμένα, άγνωστο όμως αν είναι τελικά, καθώς δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν πληρώνονται με "σπασμένα" τιμολόγια (όπως έκανε η περιφέρεια τον πρώτο χρόνο για να μην υπάρξει πρόβλημα στις αμοιβές του τότε ακόμα περιφερειακού συμβούλου).

Ο δήμος Αγίου Νικολάου εμφανίζεται επίσης να συμμετέχει, αλλά στις αποφάσεις του δεν αναφέρει ύψος ποσού.

Ο δήμος Αρχανών Αστερουσίων χρηματοδοτεί με 2.500- 3.000 ευρώ κάθε έκθεση, αλλά στις αποφάσεις του αναφέρει ότι από την περιοχή συμμετέχουν μόλις 3-5 επιχειρήσεις.

Ο δήμος Βιάννου συμμετέχει σε όλες τις εκδηλώσεις με ποσά που φτάνουν τις 2.000- 3.000 ευρώ.

Ο δήμος Βιάννου δίνει περίπου 1.500- 2.000 ευρώ.

Ο δήμος Μινώα 4.000 ευρώ, ενώ ο δήμος Οροπεδίου (άγνωστο αν πληρώνει για κάθε έκθεση) 2.700 ευρώ.

Ο δήμος Ρεθύμνου το 2015 δαπάνησε το 2015 συνολικά 19.000 ευρώ. Μάλιστα πήρε δυο διαφορετικές αποφάσεις, στην ίδια συνεδρίαση. Άλλη για τον δήμο και άλλη για το ΤΟΠΣΑ του δήμου.

Κάπως έτσι ήταν τα πράγματα και το 2016.

Ο δήμος Σητείας πληρώνει από 3.500 - 4.000 ευρώ.

Ο δήμος Χερσονήσου με 4.000 ευρώ.

Ο δήμος Σητείας με 3.500- 4.000 ευρώ.

Ο δήμος Φαιστού με περίπου 1.500 ευρώ.

Βεβαίως δεν είναι μόνο αυτές οι χρηματοδοτήσεις. Για παράδειγμα ο ΕΟΤ έδωσε το 2014 και το 2015 πάνω από 9.000 ευρώ. Ο ΟΛΗ από 1.500 - 3.000 ευρώ, ο ΟΑΚ 5.000, το Επιμελητήριο Ηρακλείου 3.000 κλπ.

Δεν γνωρίζουμε αν υπήρξε και χρηματοδότηση από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, όμως την πρώτη έκθεση, το 2013, εγκαινίασε ο τότε υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης, ενώ αυτή του 2015, ο τότε υπουργός, Γιώργος Σταθάκης. Πάντα με τον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, να κρατά την κορδέλα των εγκαινίων, σε όλες τις εκθέσεις!

παγκρήτια έκθεση 1

παγκρήτια έκθεση 3

 

 

Δείτε ποιοι φορείς εμφανίζονται συνδιοργανωτές ή ότι έχουν υπό την αιγίδα τους την έκθεση, γεγονός που ασφαλώς βοηθάει τον συγκεκριμένο επιχειρηματία να πουλάει τις υπηρεσίες του σε άλλους φορείς ή σε επιχειρηματίες.

συνδιοργανωτης

αιγίδα 1 αιγίδα 2 αιγίδα 3

 

Δείτε και τα μέσα ενημέρωσης που ο ίδιος ο επιχειρηματίας εμφανίζει ως "χορηγούς επικοινωνίας" της συγκεκριμένης επιχειρηματικής του δραστηριότητας.

χορηγοί 1

χορηγία 2 χορηγία 3   χορηγοί 4