Κυπριακό: Αντάλλαξαν χάρτες οι δύο πλευρές

anastasiadis-geneyi

Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 9 το βράδυ της Τετάρτης (ώρα Ελλάδας) στη Γενεύη η διαδικασία κατάθεσης των χαρτών από τις δύο πλευρές, σε μία κρίσιμη ημέρα που αναμένεται να επηρεάσει αναλόγως και την αυριανή Διάσκεψη για την Κύπρο.   Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο», αυτή την ώρα διεξάγονται τρεις παράλληλες διαπραγματεύσεις.

Η πρώτη είναι εκείνη των ηγετών για το Εδαφικό. Σε άλλο δωμάτιο οι διαπραγματευτές Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί συνεχίζουν τη συζήτηση για το κεφάλαιο της Διακυβέρνησης και σε τρίτο δωμάτιο συναντώνται οι εκπρόσωποι των δύο πλευρών και συζητούν θέματα που σχετίζονται με την Ε.Ε.   Στο μεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης απηύθυνε έκκληση στους λειτουργούς του Τύπου να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί απέναντι σε όποιους «προσπαθούν να εκμεταλλευτούν το τι γίνεται στη Γενεύη και τη συγκυρία για να δημιουργήσουν προβλήματα στον στόχο του τερματισμού της κατοχής και της επανενώσης της Κύπρου, με αφορμή ορισμένες πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας μετά την ενημέρωση που έγινε στους αρχηγούς κομμάτων για το εδαφικό.

«Επειδή κάποιοι συμπεριφέρονται ανεύθυνα, επειδή κάποιοι προβαίνουν σε ενέργειες που είναι ξεκάθαρο ότι δημιουργούν προβλήματα στην επίτευξη εθνικών στόχων, επειδή κάποιοι προβαίνουν σε ενέργειες που δεν υπάρχει η όποια λογική εξήγηση που να δικαιολογεί τέτοιες ενέργειες, να μου επιτρέψετε να ξεκινήσω με μια έκκληση προς όλους εσάς τους λειτουργούς των ΜΜΕ που βρίσκεστε εδώ για να ενημερώσετε τον κυπριακό λαό για τις εξελίξεις, όπως είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σε όσους επιχειρούν να εκμεταλλευτούν το τι γίνεται στη Γενεύη, να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία, έτσι ώστε να δημιουργήσουν προβλήματα σε ένα στόχο που δεν είναι τίποτε άλλο από τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση της πατρίδας μας».

Οι πληροφορίες, πρόσθεσε, που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας μετά την ενημέρωση που έγινε στους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων για το Εδαφικό, ένα θέμα για το οποίο από το 1976 που έχουν ξεκινήσει οι συνομιλίες ενδεχομένως να είναι η πρώτη φορά που βρισκόμαστε στο παρά ένα της ανταλλαγής χαρτών, επιχειρούν με αναφορές να δημιουργηθούν προβλήματα, πρόσθεσε.   Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε επίσης ότι σήμερα, κατά την κατ' ιδίαν συνάντηση των δύο ηγετών έγινε διάλογος στα θέματα διακυβέρνησης και περιουσιακού και υπάρχει πρόοδος σε κάποια που αφορούν την διακυβέρνηση, όπως στο θέμα της αλλαγής του συντάγματος, ενώ σε άλλα θέματα – είπε - έχουν δοθεί πολύ συγκεκριμένες κατευθυντήριες οδηγίες προς τους εμπειρογνώμονες που θα εργαστούν το απόγευμα για μεγαλύτερη πρόοδο.   Ερωτηθείς αν δημιουργήθηκε πρόβλημα με τις διαρροές, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν θα ήθελα να αναφερθώ σε λεπτομέρειες και στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από την εν λόγω συμπεριφορά».

Άιντε: Σε καλό δρόμο οι ειρηνευτικές συνομιλίες  

Πεπεισμένος πως οι ειρηνευτικές συνομιλίες στη Γενεύη για το Κυπριακό βρίσκονται «σε καλό δρόμο», εμφανίστηκε νωρίτερα ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για την Κύπρο, Έσπεν Μπαρθ Άιντε, προσθέτοντας ότι έχουν επιλυθεί πολλά ζητήματα που διαιρούν τους Ελληνοκυπρίους και τους Τουρκοκυπρίους.   Ο Έσπεν Μπαρθ Άιντε δήλωσε πάντως πως «υπάρχει ακόμη δουλειά για να γίνει» στις διαπραγματεύσεις για την επανένωση του νησιού.   «Ασχοληθήκαμε με κάποια από τα δυσκολότερα ζητήματα. Τα θίξαμε σχεδόν όλα, έχουμε επιλύσει πολλά απ' αυτά και είμαστε κοντά στην επίλυση ορισμένων άλλων ζητημάτων.   «... Υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει», πρόσθεσε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

  Γιούνκερ: «Τελευταία ευκαιρία»  

«Τελευταία ευκαιρία» για την επανένωση της Κύπρου αποκάλεσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τις συνομιλίες που ξεκινούν αύριο στη Γενεύη για το Κυπριακό.   Ο επικεφαλής της Κομισιόν, ο οποίος είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, δήλωσε πως έχει έρθει η ώρα για την επανένωση του νησιού και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι συνομιλίες θα έχουν αίσιο τέλος μέσα στις επόμενες «ώρες και ημέρες», ενώ επανέλαβε πως οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων κάνουν «εξαιρετική δουλειά» και πως για το ζήτημα.

«Φιλελεύθερος», ΑΠΕ-ΜΠΕ