Μεξικό: Δεν θα πληρώσουμε για το τείχος του Τραμπ

collage_710_355

Ο νέος υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού Λουίς Βιντεγκαράι δήλωσε σήμερα ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση η χώρα του να πληρώσει το τείχος που ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει δεσμευτεί να χτίσει στα νότια σύνορα της χώρας για να αποτρέψει την είσοδο παράτυπων μεταναστών.

«Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να συμβεί αυτό », δήλωσε ο Βιντεγκαράι σε συνέντευξη του στη μεξικανική τηλεόραση, λίγες μέρες μετά την ανάληψη των νέων του καθηκόντων.

«Δεν υπάρχουν οι περιστάσεις... ακόμη κι αν συναφθεί η καλύτερη δυνατή εμπορική συμφωνία, μια συμφωνία για επενδύσεις και στήριξη που να δικαιολογούσε μια τέτοια κίνηση, που θα παραβίαζε σε τέτοια έκταση την αξιοπρέπεια των μεξικανών», πρόσθεσε ο Μεξικανός ΥΠΕΞ.

Ο νέος υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού Λουίς Βιντεγκαράι (Φωτό Reuters)Ο νέος υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού Λουίς Βιντεγκαράι (Φωτό Reuters)

Η ανέγερση του τείχους αποτέλεσε μια από τις βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις του μεγιστάνα και αντικείμενο διαμάχης μεταξύ του ιδίου και της μεξικανικής κυβέρνησης από την έναρξη της εκστρατείας του Τραμπ για την κούρσα για τον Λευκό Οίκο τον Ιούνιο του 2015.

Ο Τραμπ κατηγόρησε επανειλημμένα το Μεξικό ότι στέλνει βιαστές και διακινητές ναρκωτικών στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Την Παρασκευή ο Τραμπ επανέλαβε ότι το Μεξικό θα αποζημιώσει τις ΗΠΑ για την ανέγερση του τείχους, μια μέρα έπειτα από δημοσιεύματα κατά τα οποία το επιτελείο του Τραμπ, που έχει επιφορτιστεί με την ευθύνη της μετάβασης της εξουσίας, βρίσκεται σε διερευνητικές συζητήσεις για να λάβει την έγκριση του Κογκρέσου για τη χρηματοδότηση του έργου.

newsit.gr