Κρήτη: Από σύμβουλοι "γαλάζιων" υπουργών, σύμβουλοι "πράσινων" δημάρχων τώρα

σύμβουλος

Ο ασφαλέστερος τρόπος για να γίνεις Ειδικός Σύμβουλος σε Δήμο του Νομού Ηρακλείου: Να έχεις διατελέσει Ειδικός Σύμβουλος υπουργού της Νέας Δημοκρατίας

 

Πρόσφατα, δημοσιεύτηκε στο candianews.gr επιστολή αναγνώστη του από τα Χανιά, σύμφωνα με την οποία ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Χανίων κ. Δημ Φραγκάκης ήταν σύμβουλος του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη όταν αυτός ήταν υπουργός (σχετικό το δημοσίευμα 1 παρακάτω).

Με ερέθισμα την παραπάνω μαρτυρία (την αλήθεια της οποίας δεν γνωρίζω, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει διαψευστεί) και με πολύ απλές αναζητήσεις στο internet εύκολα διαπιστώνει κάποιος τα παρακάτω:

Οι 3 από τους 8 δήμους του Νομού Ηρακλείου έχουν Γενικό Γραμματέα: Οι Δήμοι Ηρακλείου, Μινώα Πεδιάδας και Χερσονήσου. Τη δυνατότητα διορισμού γραμματέα δεν έχουν αξιοποιήσει 2 δήμοι του νομού, ενώ οι υπόλοιποι 3 δεν έχουν τη δυνατότητα να το πράξουν λόγω πληθυσμιακού μεγέθους.

Στο Δήμο Χερσονήσου, Γενική Γραμματέας είναι η κ. Νατάσσα  Νηστικάκη,  η οποία κατά το παρελθόν ήταν Ειδική Σύμβουλος του κ. Χατζηδάκη όταν αυτός ήταν υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών (σχετικά δημοσιεύματα 2 και 3 παρακάτω).

Νηστικάκη 1 Νηστικάκη

Γενικός Γραμματέας στο Δήμο Μινώα Πεδιάδας είναι ο κ. Μύρων Χιλετζάκης, ο οποίος  ήταν Σύμβουλος στο Υπουργείο Εσωτερικών τα έτη 2004 έως 2008 (κυβέρνηση Καραμανλή) και στη αμέσως μετά Ειδικός Σύμβουλος του κ. Δένδια, όταν αυτός ήταν υπουργός Δικαιοσύνης (σχετικά 4 και 5).

Χιλετζάκης 2

Χιλετζάκης 1

Τέλος, στο Δήμο Ηρακλείου Γενικός Γραμματέας είναι ο κ. Μανώλης Περαντωνάκης, στενός επί σειρά ετών συνεργάτης του Δημάρχου Ηρακλείου, σύμφωνα με πληθώρα δημοσιευμάτων στο διαδίκτυο.

Ο Νόμος δίδει το δικαίωμα στο δήμαρχο του κάθε μεγάλου Δήμου να διορίζει όποιον αυτός κρίνει κατάλληλο στη θέση του Γενικού Γραμματέα του Δήμου του, διορισμός ο οποίος διαρκεί όσο και η θητεία του Δημάρχου.

Ασφαλώς είναι πολύ σωστή, λογική και πλήρως κατανοητή επιλογή όπως αυτή του κ. Δημάρχου Ηρακλείου να επιλέξει ένα στενό για πολλά χρόνια συνεργάτη του. Αυτός θα είναι για τα επόμενα 5 χρόνια ο πλέον στενός συνεργάτης του στο Δήμο και προφανώς πρέπει και θέλει να γνωρίζει καλά και να εκτιμά ο ίδιος τις ικανότητές του.

Όμως οι άλλες περιπτώσεις τι δείχνουν;  Κοινό χαρακτηριστικό τους, η προηγούμενη εμπειρία τους σε θέσεις Ειδικών Συμβούλων στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, όταν αυτά ήταν υπουργοί. Και όταν σταμάτησαν να είναι υπουργοί, οι Ειδικοί Συνεργάτες «μετακόμισαν» στην ιεραρχικά υψηλότερη θέση ενός «πράσινου» Δήμου.

Φαντάζομαι, αναμένουν εναγωνίως οι μεν την επάνοδο στους υπουργικούς θώκους και οι δε την αντίστοιχη νέα μετακόμιση στις θέσεις των ειδικών συμβούλων.

Χερσονιώτης

 

Σχετικά δημοσιεύματα

  1. http://www.candianews.gr/2015/09/11/polites-anti-gia-doulia-sto-dimo-kani-proeklogiko-agona-tis-nd/)
  2. Εφημερίδα Εθνικός Κήρυξ, 25 Σεπτεμβρίου 2008, σελίδα 4 τέλος, στην διεύθυνση https://s3.amazonaws.com/ekpdf/2008/0925/0925.pdf
  3. Φύλλο Εφημερίδας Κυβερνήσεως 179 Υ.Ο.Δ.Δ /30-4-2009
  4. Φύλλο Εφημερίδας Κυβερνήσεως 51 Υ.Ο.Δ.Δ. /12-2-2009 (σελίδα 306)
  5. Σελίδα του ιδίου στοlinkedin

https://www.linkedin.com/pub/myron-chiletzakis/36/31a/414